Postuar më: 19 July / 10:47

Certificarea organică ar fi, de asemenea, o caracteristică de calitate, ceea ce ar justifica un preț mai mare.

Certificarea organică ar fi, de asemenea, o caracteristică de calitate, ceea ce ar justifica un preț mai mare.

În consecință, șofranul de clasa I este mai scump decât de ex. Clasa II sau Clasa III. Certificarea organică ar fi, de asemenea, o caracteristică de calitate, ceea ce ar justifica un preț mai mare. O altă caracteristică de calitate este detectarea chimică sub formă de ex. „valorile Crocin” (conținut de culoare). Când vine vorba de șofranul iranian, soiurile cu valori de crocin de peste 260 sunt cele mai bune. De regulă, puteți obține șofran iranian bun la aproximativ 6-8 euro pe gram.

7. Când aparține șofranul într-un risotto?

Arta utilizării șofranului în bucătărie este, așadar, pe de o parte, în doza corectă și, pe de altă parte, în momentul potrivit pentru a adăuga șofranul. Important: Șofranul nu trebuie gătit niciodată de la început, deoarece aromele se pierd atunci când sunt încălzite și apoi în cele din urmă rămâne doar culoarea galbenă impresionantă.

Cartea de bucate a șofranului: aurul din bucătărie

* Linkurile marcate cu un asterisc (*) sunt așa-numitele linkuri de afiliere. Dacă faceți clic pe un link afiliat și faceți cumpărături prin acest link, news.at primește un comision de la magazinul online sau furnizorul în cauză. Pentru tine prețul nu se schimbă.

Nu se utilizează mai mult de 0,2 g de șofran pe porție de alimente – aceasta corespunde cu o linguriță de un nivel de fire de șofran. Aroma minunată a șofranului este legată în uleiuri esențiale și, prin urmare, ușor volatilă. Sfat de depozitare: Șofranul își păstrează aroma protejată de lumină și de ambalaj etanș timp de patru până la cinci ani. Dacă firele devin palide sau chiar incolore, aroma a dispărut.

8. De ce este șofranul atât de sănătos?

Din punct de vedere istoric, șofranul a fost folosit de vindecătorii tradiționali ca remediu pentru orice, de la dureri de inimă la hemoroizi. A atins apogeul popularității sale ca medicament în Evul Mediu, dar era și moda la acea vreme de a colora mâncarea – în special mesele pentru o masă festivă.

© stockstudioX

Studiile moderne au arătat că cantitățile mari de antioxidanți din șofran ar putea ajuta la prevenirea inflamației. Condimentul ar putea fi, de asemenea, util în tratarea disfuncției sexuale și a depresiei.

9. De ce șofranul face tortul „alb”?

Dacă doriți să coaceți un tort bun, trebuie să aveți șapte lucruri. Ouă și untură, zahăr și sare, lapte și făină, șofran face ca tortul să înflorească. “Toată lumea știe aceste rânduri ale rimei de pepinieră” Coaceți, coaceți tortul. Ceea ce irită pe mulți este ultima parte: Ce înseamnă “făină”? Și de ce este Șofran în tort?

De asemenea, interesant:

12 condimente rare despre care nu știai

Opiniile cu privire la acest lucru diferă. Cei mai mulți văd „gehl” ca o modificare a cuvântului „galben” – și „gehl” rimează mai bine cu „făină” decât „galben”.reduslim romania Deoarece chiar și cantități mici de condiment șofran pot transforma alimentele în galben de la soare, ar avea sens. În trecut, șofranul a fost probabil adăugat la tort, astfel încât să arate mai frumos după coacere. Pentru că în ceea ce privește gustul, nu are nicio diferență dacă conține șofran sau nu.

Citiți știrile pentru o lună acum gratuit! * * Testul se încheie automat.

Mai multe despre acest lucru ▶

ȘTIRI DIN REȚEA

Câștigă acum adevărate căști fără fir de la JBL! (E-media.at)

Acces nou (yachtrevue.at)

8 motive pentru care este minunat să fii singur (lustaufsleben.at)

Burger de creveți de somon cu maioneză wasabi și castravete cu miere (gusto.at)

În noua tendință: Shock-Down – cât timp poate rezista economia blocărilor? (Trend.at)

Cele mai bune 35 de serii de familie pentru a râde și a se simți bine (tv-media.at)

E-Scooter în Viena: toți furnizorii și prețurile 2020 în comparație (autorevue.at)

Comentarii

Inregistreaza-te

Conecteaza-te cu Facebook

Șofranul este asta

Regele condimentelor.

El este cunoscut omenirii de mii de ani. Există multe legende despre de unde vine cu adevărat, ce efect are. Căutăm indicii.

1. De unde vine șofranul?

Istoricii au crezut de mult că șofranul își are originea în Asia Centrală. Dar presupunerea a fost acum respinsă botanic. Șofranul (crocus sativus) este o formă de „Crocus cartwrigthianus” originară din Grecia și a fost găsit pentru prima dată în Creta.

Mitologia oferă, de asemenea, două origini: Krokus, un tânăr în vârstă, este ucis din greșeală de prietenul său sfânt Hermes în timp ce arunca un disc. Zeul își transformă picăturile de sânge într-o floare purpurie care îi poartă numele. A doua versiune îl face pe Krokus să se îndrăgostească de minunata nimfă Smilax, care îl iubește și pe el. Dar, în curând, ea se satură de urmărirea constantă a tânărului agent de publicitate și îl transformă într-o floare.

2. Care sunt legendele despre șofran?

Se spune că Cleopatra a făcut o baie în laptele de iapă cu aromă de șofran înainte de a primi un pretendent. O altă legendă spune că generalului și împăratului roman Marc Aurel îi plăcea să se scalde în apă de șofran pentru a-și întări virilitatea. Și o altă poveste impresionantă care are legătură cu floarea târzie:

© iStock images Un câmp de șofran înflorit a intimidat odată o întreagă armată

În timp ce alte plante se pregătesc pentru iarnă, șofranul nu intră într-adevăr în formă până în toamnă. Florile care încolțesc transformă brusc câmpurile în covoare uriașe de culoare violet pal, care contrastează brusc cu împrejurimile lor. Spectacolul este atât de impresionant încât, potrivit legendei, Alexandru cel Mare a trebuit odată să se retragă pentru că soldații săi au refuzat să lupte de teamă: în noaptea precedentă, florile de șofran acoperiseră întreaga tabără.

Faptul este că șofranul nu se anunță niciodată. Nimeni nu știe exact când va începe înflorirea șofranului. “Ieși dimineața, stai pe pajiște și nu vezi nimic. Totul este doar verde. Și când vii la prânz la trei, totul este în plină floare”, relatează un șofran. Plantele înfloresc doar câteva zile și vin noi în fiecare zi.

3. Șofran – ce este de fapt?

Șofranul este firul de pistil uscat cu grijă al „Crocus sativus”. Aceasta este o plantă perenă cu dimensiuni de până la aproximativ 30 cm. Fiecare floare are trei părți feminine (fire de pistil) și două părți masculine (stamine). Fiecare fir de ștampilă are același aspect, este roșu sau roșu închis la vârf și devine galben în partea de jos de unde provine din plantă.

© imagini iStock

Fin, pătrunzător, pământesc, acru, amar și ușor fierbinte – așa este deseori descris gustul divers al condimentului. Șofranul nu este folosit doar ca condiment la gătit. „Aurul roșu” era folosit în primul rând pentru vopsirea hainelor. În plus, dacă este utilizat corect, șofranul poate avea o mare varietate de efecte asupra sănătății.

4. Unde crește cel mai bine șofranul?

Iranul este principalul furnizor de șofran la nivel mondial. Aproximativ 95% din șofran este cultivat astăzi în Iran. Până la 190 de tone de condiment prețios sunt recoltate acolo în fiecare an. Pentru comparație: aproximativ 140-210 tone de șofran sunt comercializate în întreaga lume.

Șofranul a fost cultivat și în Austria în trecut. A fost menționat pentru prima dată într-un document în 1251. Șofranul Wachau s-a bucurat de o mare stimă în toată Europa datorită calității sale excelente, ceea ce este indicat și de existența unei scări oficiale separate a șofranului, a cărui construcție a fost comandată de împăratul Ferdinand al II-lea în 1524. În acel moment, cantitatea recoltată era de până la 4 tone. Cu toate acestea, concurența externă și schimbările climatice au marcat sfârșitul culturii șofranului intern, care a durat 700 de ani. Astăzi există proiecte pentru iubitorii de auto-recoltare în Gars, Steyr și im

Marchfeld.

5. De ce este atât de scump șofranul?

Prețul extrem se datorează recoltei laborioase și îndelungate. Culegerea se face cu o înclinare joasă, uneori îngenuncheată sau așezată. Durează o oră și jumătate pentru un gram de șofran, care este în jur de 500 de fire. O floare are trei fire. Alegerea este muncă manuală laborioasă – nu există mașini pentru aceasta – un lucrător poate gestiona maximum 80 de grame pe zi.

© iStock images Recolta șofranului este o afacere laborioasă

Dar, înainte ca nimic să înflorească, fermierii trebuie să cheltuiască mulți bani. Pentru un hectar de șofran trebuie să plantați aproximativ 4.000 de kilograme de tuberculi. Deci, este o mulțime de muncă implicată înainte ca stigmatele uscate ale crocusului de șofran să poată fi cumpărate ca fire de șofran. Un kilogram din acesta costă între 3.000 și 14.000 de euro, în funcție de calitate. Apropo: octombrie este timpul recoltei pentru condimentul prețios.

6. De unde puteți cumpăra șofran ieftin?

Prețul este o caracteristică de calitate. Aveți grijă însă cu cel mai scump condiment din lume: un tip popular de falsificatori de șofran și fraudatori este contrafacerea. „Șofranul spaniol adevărat” (recunoscut după marca: „De La Mancha”) este de două ori mai scump decât „șofranul iranian”. A fost dezvoltată o procedură de testare specifică pentru autenticitatea și verificarea calității șofranului: ISO 3632. Conform acestei proceduri, următoarele componente principale, printre altele, sunt decisive pentru calitatea șofranului:

  • Crocin responsabil pentru puterea de colorare radiantă
  • Safranal este responsabil pentru aroma incomparabilă
  • Picrocrocina responsabilă de gustul caracteristic (amărăciune)

Cea mai bună calitate a șofranului este clasa I conform acestui standard ISO. În consecință, șofranul de clasa I este mai scump decât de ex. Clasa II sau Clasa III. Certificarea organică ar fi, de asemenea, o caracteristică de calitate, ceea ce ar justifica un preț mai mare. O altă caracteristică de calitate este detectarea chimică sub formă de ex. „valorile Crocin” (conținut de culoare). Când vine vorba de șofranul iranian, soiurile cu valori de crocin de peste 260 sunt cele mai bune. De regulă, puteți obține șofran iranian bun la aproximativ 6-8 euro pe gram.

7. Când aparține șofranul într-un risotto?

Arta utilizării șofranului în bucătărie este, așadar, pe de o parte, în doza corectă și, pe de altă parte, în momentul potrivit pentru a adăuga șofranul. Important: Șofranul nu trebuie gătit niciodată de la început, deoarece aromele se pierd atunci când sunt încălzite și apoi în cele din urmă rămâne doar culoarea galbenă impresionantă.

Cartea de bucate a șofranului: aurul din bucătărie

* Linkurile marcate cu un asterisc (*) sunt așa-numitele linkuri de afiliere. Dacă faceți clic pe un link afiliat și faceți cumpărături prin acest link, news.at primește un comision de la magazinul online sau furnizorul în cauză. Pentru tine prețul nu se schimbă.

Nu se utilizează mai mult de 0,2 g de șofran pe porție de alimente – aceasta corespunde cu o linguriță de un nivel de fire de șofran. Aroma minunată a șofranului este legată în uleiuri esențiale și, prin urmare, ușor volatilă. Sfat de depozitare: Șofranul își păstrează aroma protejată de lumină și de ambalaj etanș timp de patru până la cinci ani. Dacă firele devin palide sau chiar incolore, aroma a dispărut.

8. De ce este șofranul atât de sănătos?

Din punct de vedere istoric, șofranul a fost folosit de vindecătorii tradiționali ca remediu pentru orice, de la dureri de inimă la hemoroizi. A atins apogeul popularității sale ca medicament în Evul Mediu, dar era și moda la acea vreme de a colora mâncarea – în special mesele pentru o masă festivă.

© stockstudioX

Studiile moderne au arătat că cantitățile mari de antioxidanți din șofran ar putea ajuta la prevenirea inflamației. Condimentul ar putea fi, de asemenea, util în tratarea disfuncției sexuale și a depresiei.

9. De ce șofranul face tortul „alb”?

Dacă doriți să coaceți un tort bun, trebuie să aveți șapte lucruri. Ouă și untură, zahăr și sare, lapte și făină, șofran face ca tortul să înflorească. “Toată lumea știe aceste rânduri ale rimei de pepinieră” Coaceți, coaceți tortul. Ceea ce irită pe mulți este ultima parte: Ce înseamnă “făină”? Și de ce este Șofran în tort?

De asemenea, interesant:

12 condimente rare despre care nu știai

Opiniile cu privire la acest lucru diferă. Cei mai mulți văd „gehl” ca o modificare a cuvântului „galben” – și „gehl” rimează mai bine cu „făină” decât „galben”. Deoarece chiar și cantități mici de condiment șofran pot transforma alimentele în galben de la soare, ar avea sens. În trecut, șofranul a fost probabil adăugat la tort, astfel încât să arate mai frumos după coacere. Pentru că în ceea ce privește gustul, nu are nicio diferență dacă conține șofran sau nu.

Citiți știrile pentru o lună acum gratuit! * * Testul se încheie automat.

Mai multe despre acest lucru ▶

ȘTIRI DIN REȚEA

Câștigă acum adevărate căști fără fir de la JBL! (E-media.at)

Acces nou (yachtrevue.at)

8 motive pentru care este minunat să fii singur (lustaufsleben.at)

Burger de creveți de somon cu maioneză wasabi și castravete cu miere (gusto.at)

În noua tendință: Shock-Down – cât timp poate rezista economia blocărilor? (Trend.at)

Cele mai bune 35 de serii de familie pentru a râde și a se simți bine (tv-media.at)

E-Scooter în Viena: toți furnizorii și prețurile 2020 în comparație (autorevue.at)

Comentarii

Inregistreaza-te

Conecteaza-te cu Facebook

Șofranul este asta

Regele condimentelor.

El este cunoscut omenirii de mii de ani. Există multe legende despre de unde vine cu adevărat, ce efect are. Căutăm indicii.

1. De unde vine șofranul?

Istoricii au crezut de mult că șofranul își are originea în Asia Centrală. Dar presupunerea a fost acum respinsă botanic. Șofranul (crocus sativus) este o formă de „Crocus cartwrigthianus” originară din Grecia și a fost găsit pentru prima dată în Creta.

Mitologia oferă, de asemenea, două origini: Krokus, un tânăr în vârstă, este ucis din greșeală de prietenul său sfânt Hermes în timp ce arunca un disc. Zeul își transformă picăturile de sânge într-o floare purpurie care îi poartă numele. A doua versiune îl face pe Krokus să se îndrăgostească de minunata nimfă Smilax, care îl iubește și pe el. Dar, în curând, ea se satură de urmărirea constantă a tânărului agent de publicitate și îl transformă într-o floare.

2. Care sunt legendele despre șofran?

Se spune că Cleopatra a făcut o baie în laptele de iapă cu aromă de șofran înainte de a primi un pretendent. O altă legendă spune că generalului și împăratului roman Marc Aurel îi plăcea să se scalde în apă de șofran pentru a-și întări virilitatea. Și o altă poveste impresionantă care are legătură cu floarea târzie:

© iStock images Un câmp de șofran înflorit a intimidat odată o întreagă armată

În timp ce alte plante se pregătesc pentru iarnă, șofranul nu intră într-adevăr în formă până în toamnă. Florile care încolțesc transformă brusc câmpurile în covoare uriașe de culoare violet pal, care contrastează brusc cu împrejurimile lor. Spectacolul este atât de impresionant încât, potrivit legendei, Alexandru cel Mare a trebuit odată să se retragă pentru că soldații săi au refuzat să lupte de teamă: în noaptea precedentă, florile de șofran acoperiseră întreaga tabără.

Faptul este că șofranul nu se anunță niciodată. Nimeni nu știe exact când va începe înflorirea șofranului. “Ieși dimineața, stai pe pajiște și nu vezi nimic. Totul este doar verde. Și când vii la prânz la trei, totul este în plină floare”, relatează un șofran. Plantele înfloresc doar câteva zile și vin noi în fiecare zi.

0 komente